Printa dig själv – för 250 kronor

Genom Sonys och PostNord Strålfors samarbete så kan du beställa en liten 3D-byst av dig själv. Snart kommer tekniken att kunna användas till helt nya upplevelser.

3D-print-3.jpg

Foto: Magnus Liam Karlsson

Under hösten 2017 släppte Sony världens första mobiltelefon som kan 3D-skanna genom mobilkameran, en teknologi som utvecklades i Sverige. När Tomas Lundström, Solutions Manager 3D på PostNord Strålfors, läste om detta kontaktade han Sony.

– Industriellt sett så är Sonys teknik en revolution. Utrustning för 3D-skanning är så dyr att det kan kosta tusentals euro bara för att skanna in en grov geometri. Nu finns funktionaliteten inbyggd i Sonys mobiler.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Samtalet mellan Tomas Lundström och Sony mynnade ut i ett samarbete och PostNord Strålfors hjälpte Sony med kunskap om färghantering så att ­algo­ritmerna för färgsättningen av 3D-utskrifter förbättrades. 

Nu kan den som har en nyare ­Sony-mobil med ett knapptryck beställa en 3D-utskrift av sitt eget huvud och få den hemlevererad för 250 kronor – oavsett var i världen man befinner sig.

– Vi har en del idéer för hur denna teknik kan användas till att utveckla upplevelsen inom tex e-handel, säger Tomas Lundström.