AI – vän eller fiende?
Begrepp som artificiell intelligens och machine learning är för många människor förknippade med osäkerhet och rädsla. Betyder artificiell intelligens att robotar tar över makten? Och kommer allt att automatiseras så att det framöver bara finns jobb till programmerare?

Nej, riktigt så skrämmande är inte verkligheten. Utvecklingen av artificiell intelligens – också kallad AI – kan jämföras med framställningen av stål. Det är generella teknologier som kan användas för gott och för ont. Men stål – eller AI – i sig är inget att vara rädd för. Det är möjligt att vissa yrken försvinner på grund av AI, men den utvecklingen är inte unik. De senaste 200 åren har yrken inom många olika områden skapats och försvunnit på grund av teknologisk innovation.
– Förr i tiden jobbade nästan alla inom jordbruk. På grund av teknologisk innovation och automatisering jobbar nu bara en bråkdel inom jordbruk, det betyder dock inte att resten av oss är arbetslösa. På samma sätt kan man kanske förvänta sig att AI kommer att förändra arbetsmarknaden, säger Bure Noréus, som i sin roll som Data Scientist har sysslat med AI och machine learning i flera år.
Både AI och machine learning kommer i framtiden att göra våra liv lättare inom flera olika områden. Ett exempel är självkörande bilar som kommer att innebära bättre bensinekonomi och färre olyckor på vägarna.
– Det kan verka som ren science fiction och ligger en bit in i framtiden, men ändå inte längre fram än att våra barn förmodligen inte kommer att behöva ta körkort, säger Bure Noréus.
Finns redan ute i samhället
På kort sikt kommer AI att skapa inkrementell innovation i form av mindre effektiviseringar inom en rad områden. AI kan skapa musikrekommendationer som gör det lättare att hitta bra musik. AI kan förbättra sökmotorer på internet. AI kan förutspå när ditt paket på posten inte kommer i tid. På många sätt finns AI redan ute i samhället och det förbättrar våra liv på sätt som vi inte nödvändigtvis märker.
På lite längre sikt kan automatisering med hjälp av AI innebära stora vinster och leda till att många saker blir billigare. Arbetskraft är det dyraste ledet i en produktion och om man kan automatisera de processer som kräver mycket arbetskraft kan man minska kostnader och därmed erbjuda billigare produkter.
– AI och machine learning innebär störst vinster där det finns enklast tillgång till data, säger Bure Noréus.
Han pekar på internethandel som ett av de mest självklara områdena.
– I webbshopar har man samlat in stora mängder kunddata. Dessa genererar en enorm kunskap om konsumenternas beteende. Vad köper vi? När köper vi? Och varför köper vi?
Diagnosticera sjukdomar
Inom hälso- och sjukvårdssektorn kan AI också vara ett nyttigt redskap när det gäller att diagnosticera sjukdomar på ett tidigt stadium. Men här kommer det att ta mycket längre tid innan AI spelar en avgörande roll, eftersom det krävs en patient för varje datapunkt går det långsamt att samla in data.
Eftersom AI lär sig från data från verkligheten behövs också ett ”facit”. Om man vill träna upp en AI som ska diagnosticera hjärncancer räcker det inte med att mata AI:n med bilder på folks hjärnor – man måste säga vem som hade hjärncancer och vem som inte hade det. På så sätt kan AI:n lära sig.
I detta fall är ”facit” ganska dyrt att skapa eftersom det krävs en hjärnläkare som berättar för AI:n vad som är rätt och fel. I e-handel å andra sidan krävs det oftast inget manuellt arbete för att skapa ett ”facit”. Information om vem som har köpt var och när finns oftast redan sparat.