Teknik 3D-print

Revolution i flera dimensioner

3D-print skapar affärsmöjligheter inom vitt skilda områden. Som läkare kan du planera en operation med printade röntgenbilder och som uppfinnare snabbt skapa prototyper.
– Det är bara vår fantasi som sätter gränser, säger 3D-experten Tomas Lundström.


 Med 3D-print så kan man göra om sin design och prova den flera gånger om utan att man ens kommer i närheten av vad en formgjutning kostar, säger Tomas Lundström.

Webinar 28 januari: Snabb, flexibel och hållbar produktion med 3D Print

PostNord Strålfors molnbaserade portal gör 3D-print enkelt. Vem som helst kan lägga in en beställning – helt utan förkunskaper – och få hjälp från start till mål.

– Vi samlar allt under ett tak, så slipper kunden ha kontakt med flera olika aktörer. Man kan beställa alla typer av produkter på ett enda ställe, även i certifierade material som funkar för exempelvis maskiner eller i medicintekniska produkter.

Samtidigt är säkerheten så hög så att användaren aldrig behöver oroa sig för inskickade filer.

– All data i portalen krypteras så att ingen utomstående kan läsa den. På så sätt säkerställer vi att kunderna har full kontroll. Inte ens vi på PostNord Strålfors har tillgång till kundens information, om inte kunden bjuder in oss att hjälpa dem med projektet.

Revolutionerande möjligheter

Den tekniska kapaciteten med 3D-printrar skapar helt nya möjligheter som inte är görbara med traditionell formgjutning. Med en toppmodern maskinpark kan Postnord Strålfors skriva ut sex olika material i sina lokaler i Rosersberg. Dessa kan blandas i olika konfigurationer på droppenivå – alltså per voxel, 3D-världens motsvarighet till pixel. Det ger en möjlighet till totalt 360 000 olika karaktärer på materialets fysiska egenskaper. Bland annat gör det att man kan printa hårdhet i gradient, från mjukt som gummi i ena änden till hård som sten i andra.

3D-printrar kan också printa komplexa geometrier som är svåra att få till med formgjutning, man kan printa helt transparenta föremål och få matt eller glansig yta. Det går även att i en enda sittning printa produkter som har rörliga delar – exempelvis lock som går att skruva av eller glasögon med rörliga skalmar.

Dessutom är det mycket billigare och snabbare att 3D-printa än att formgjuta. Att ta fram en gjutmall är en tidsödande process som kan kosta hundratusentals kronor, vilket i praktiken gjort det omöjligt att producera små upplagor – för att inte tala om ett enda exemplar. Med 3D-print förändras det.

– Med 3D-print så kan man göra om sin design och prova den flera gånger om utan att man ens kommer i närheten av vad en formgjutning kostar, säger Tomas Lundström.

"Med 3D Solutions så binder vi ihop det digitala med det fysiska och gör det enklare för fler bolag att bli en del av den fjärde industri revolutionen med en digitaliserad och automatiserad process", säger Tomas Lundström.
Tomas Lundström, PostNord Strålfors 3D-expert

Endast fantasin begränsar

PostNord Strålfors har även skrivit ut skelettröntgenbilder som hjälper läkare att planera operationer. Andra kunder printar ut reservdelar till tåg, maskiner och liknande.

–  I dag är det bara vår fantasi som sätter gränser för vad man kan använda 3D-teknologin till, säger Tomas Lundström.

3D-skrivare i hela Norden

PostNord Strålfors planerar att placera ut 3D-skrivare runt om i hela Norden i PostNord-koncernens befintliga lokaler.

– Med lokal tillverkning närmare konsumenten så kommer vi att kunna leverera ännu fortare samtidigt som kortare transportsträckor är bättre för miljön.

Samtidigt så utvecklar bolaget beställningssystemet så att det blir ännu effektivare.

– Vi jobbar med att implementera machine learning så att systemet på egen hand optimerar alla beställningar och printar i den lokal som är bäst lämpad. Det ligger inte så långt bort i tiden som många kan tro innan det blir verklighet.

Print

Tjänsten består av en 3D-portal – en e-handel där man kan beställa 3D-print – samt 3D-skrivare och 3D-experter som bistår de kunder som vill ha hjälp.

 • Enkel beställning – inga förkunskaper krävs. Portalen kräver inga förkunskaper inom 3D-print – den är utvecklad så att användaren inte behöver göra komplicerade val. 
 • Varnar vid fel. Portalen varnar om en fil inte går att skriva ut, till exempel om det finns för tunnar väggar.
 • Experthjälp ett knapptryck bort. Om ett hinder skulle uppstå så kan PostNord Strålfors 3D-experter bjudas in till projektet med ett knapptryck.
 • Möjligheter för avancerade användare. Det finns stora möjligheter för den avancerade användaren – det går att styra utskriften ner på minsta droppe.
 • Lagra utskrifter. Det går att lagra produkter i portalen så att man vid behov enkelt kan skriva ut dem igen.
 • Tillgängliga material. Det finns skrivare för akrylatplaster, termoplaster, ABS-plaster och nylon.
 • Certifierade material. En del material är certifierade för användning i maskiner och för biologiska tillämpningar.
 • Variabel hårdhet. Hårdheten kan varieras från mjuk som gummi till hård som sten – från 20 till 95 grader Shore A.
 • Printstorlek. Det finns skrivare som kan printa föremål i storlekar upp till 900×900×900 millimeter.
 • Paketspårning. PostNords system för att spåra paket är inbyggt i systemet.
 • Onlinebetalning. Betalningar kan göras via SVEA Ekonomis företags-checkout.

Webinar om 3D Print den 28 januari

Vill ni komma igång med 3D-print på ett smidigt och snabbt sätt? I detta webinar ger Tomas Lundström och Daniel Roydel er kunskap och verktyg till hur det fungerar. De kommer också berätta hur några av våra kunder arbetar framgångsrikt med detta. 

Program & anmälan

Vill du veta mer om vår 3D-printlösning?
Kontakta oss om du vill diskutera hur du kan utnyttja möjligheterna med 3D-print i din verksamhet. Vi har experterna som kan hjälpa dig hela vägen från idé till färdig produkt.

Kontakt oss