Marknadstrender Ny teknik

20 start up-företag att hålla ögonen på

Som en av de mest digitaliserade regionerna i världen är Norden en grogrund för högtekno­logiska företag och innovationer. Vi listar 20 av de mest spännande tillväxt­­företagen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

SVERIGE

 

Namn: Furhat Robotics

HQ: Stockholm

Grundat år: 2014

Idé: Furhat Robotics har utvecklat en social robot som redan används som bland annat lärarassistent, flerspråkig trafikvärd och konversationsverktyg för äldre männi-skor. Tekniken är utvecklad av forskare från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Furhat Robotics.

 

Namn: Hedvig

HQ: Stockholm

Grundat år: 2016

Idé: Appen Hedvig vill göra försäkrings-ärenden enklare med hjälp av automatisering. Företaget, som grundades 2016, låter kunderna registrera sig med en chattbot och använder sedan maskinlärning för skaderapportering och utbetalningar.

 

Namn: Karma

HQ: Stockholm

Grundat år: 2015

Idé: Karma är företaget som vill minska matsvinnet. Istället för att kaféer och restauranger slänger de matvaror som blir över så kan de via företagets app sälja dem till rabatterade priser. 

 

Namn: Mapillary

HQ: Malmö

Grundat år: 2013

Idé: Mapillary är en plattform för geotaggade bilder som delas av användarna. Målet är att kartlägga hela världen.

 

Namn: Detectify

HQ: Stockholm

Grundat år: 2013

Idé: Detectify är en automatiserad tjänst för it-säkerhet. Genom att scanna webbsidor upptäcks säkerhetsbrister. Kunskapen kommer från 120 topprankade, ”vänliga” hackare. 

 

NORGE

 

Namn: Chooose

HQ: Oslo och New York

Grundat år: 2016

Idé: Klimatkompensering via abonnemang. Genom att köpa upp utsläppsrätter och blockera dem blir det färre kvar på marknaden. Samtidigt ökar priset på utsläppsrätter med efterfrågan. Tjänsten har 12 000 användare. 

 

Namn: Huddly

HQ: Oslo och Palo Alto

Grundat år: 2013

Idé: Webbkamera till videokonferenser som kombinerar hårdvara, mjukvara och AI för att skapa smart video i vidvinkelformat.  Kameran identifierar automatiskt männi-skor och föremål i bild och fokuserar på rätt saker.

 

Namn: Iris.ai

HQ: Oslo

Grundat år: 2015

Idé: AI-assistent som hjälper forskare att hitta rätt information i analyser och rapporter. Verktyget skapar en konceptuell forskningsöversikt med föreslagna läslistor. 

 

Namn: Sanity

HQ: Oslo

Grundat år: 2017

Idé: Ett uppdaterat CMS-system som bygger infrastruktur för innehåll på digitala plattformar. Uppdaterar du informationen på ett ställe får det genomslag i alla kanaler.   

 

Namn: Unacast

HQ: Oslo och New York

Grundat år: 2016

Idé: Tjänsten förser företag med platsbaserade data från olika platser i världen. Genom att ta reda på var människor bor, jobbar och dricker sitt morgonkaffe genereras insikter om konsumenters beteenden. 

 

DANMARK

 

Namn: Corti

HQ: Köpenhamn

Grundat år: 2014

Idé: AI-baserad tjänst som analyserar larmsamtal för att uppmärksamma operatören på kritiska situationer, till exempel kan avvikelser i andningsfrekvens ge signal om risk för hjärtstopp. 

 

Namn: Lix Technologies

HQ: Aarhus

Grundat år: 2015

Idé: Ett Spotify för läromedel som gör kurslitteraturen billigare för abonnerande studenter. Lix Technologies består av över 600 000 e-böcker från några av Europas största förlag. Tjänsten är nu på väg att lanseras på den amerikanska marknaden. 

 

Namn: Peakon

HQ: Köpenhamn och London

Grundat år: 2014

Idé: En app för att mäta och höja engagemanget hos anställda. Peakon genererar insikter till arbetsgivaren som med ökad kunskap kan ge sina team de bästa förutsättningarna att prestera på topp. Appen används av bland annat BMW, Nike och CapGemini. 

 

Namn: Pleo

HQ: Köpenhamn och London

Grundat år: 2015

Idé: Glöm papperskvitton. Pleo är ett smart företagskort som automatiskt bokför inköp. Via appen är det möjligt att se alla köp som görs i realtid. 

Pleo.

 

Namn: Uizard

HQ: Köpenhamn och New York

Grundat år: 2017

Idé: Uizard tar AI till hjälp för att förvandla dina idéer till kod och bilder. Du kan använda en handritad skiss från en servett eller ett anteckningsblock som underlag för källkod till din webbsida eller app. Det snabbar upp designprocessen och gör det lättare att prova sig fram.

 

FINLAND

 

Namn: Blok

HQ: Helsingfors

Grundat år: 2017

Idé: Digital mäklarbyrå som tar ut ett mycket lägre arvode än traditionella genom att automatisera värdering, marknadsföring, budgivning och administration. Blok sålde 70 lägenheter under sitt första år.  

 

Namn: Varjo Technologies

HQ: Helsingfors

Grundat år: 2016

Idé: Utvecklar headset med hög bildkvalitet. Fokus är VR och mixed reality-produkter för industriell användning. Varjo samarbetar med bland andra Airbus, Saab och Volkswagen.

Namn: Neverthink

HQ: Espoo

Grundat år: 2016

Idé: Som tv fast på internet. Never-think erbjuder kurerat videomaterial från olika streamingtjänster till den som bara vill luta sig tillbaka i fåtöljen och slippa välja. Neverthink har kanaler för bland annat musik, sport, tech och nyheter. 

 

Namn: Oura Ring

HQ: Oulu

Grundat år: 2013

Idé: Wearable i form av en ring som mäter din puls, sömn, kroppstemperatur och aktivitetsnivå. Gör som Skalman och få guidning till bättre vanor genom små knuffar i rätt riktning när det är läge att vara aktiv, vila eller sova. 

Oura Ring.

 

Namn: Smartly

HQ: Helsingfors

Grundat år: 2013

Idé: Plattform med automatiserade annonskampanjer för Facebook och Instagram. Används av bland annat Über och Skyscanner.