Från spöken till VR
Den som vill veta vart teknologin tar oss härnäst bör hålla ett öga på vad vi gör för att få förströelse och underhållning. Det menar den bästsäljande författaren och medieanalytikern Steven Johanson som i boken Wonderland – How play made the modern world tar med läsaren på en resa från mekaniska dockor till hisnande illusionskonst. Den visar hur lek alltid haft ett direkt samband med utvecklingen av ny teknik.

Piporgel → QWERTY-Tangentbord
Många av oss spenderar en stor del av våra arbetsdagar vid tangentbord för att programmera datorer, skapa texter och e-postmeddelanden. Men vad få tänker på är att idén att använda fingertopparna för att skapa individuella bokstäver från början kommer från musikinstrument. Piporglar, klavikord och cembalos användes i hundratals år innan skrivmaskinen uppfanns.
Laterna Magica → Filmproduktion
Under 1600-talet användes Laterna Magica för att projicera handmålade glasbilder av fantomer, djävlar och spöken på en filmduk. Tekniken började användas redan på 1400-talet och efterhand som den blev mer populär skapades turnerande shower med så kallade laterniter. Genom att kombinera Laterna Magica med rökridåer och läskiga ljudeffekter skapades en föregångare till vår tids bioföreställningar.
Stereoskopet → 3DTV
Till världsutställningen 1851 hade vetenskapsmannen David Brewster utvecklat en ny leksak – Brewsters stereoskop. Genom att samtidigt betrakta två bilder, en för varje öga, skapas en illusion av djup. Tekniken används numera till bland annat stereofotografiska 3DTV-skärmar, men också till de rödgröna 3D-glasögon man ofta ser på bio.
Automata → Automatiserad arbetskraft
Den schweiziske urmakaren Pierre Jacquet-Droz kunde tack vare kung Ferdinand VI ägna sig åt uppfinnande på heltid med full finansiering. Resultatet blev en mekanisk pojke bestående av 6 000 delar som kunde programmeras att skriva kombinationer av ord upp till 40 tecken. Pojken doppade sin penna i bläck och skrev samtidigt som ögonen följde pennans rörelse. Ett av de första stegen mot programmerbara maskiner var taget.
Sensorama → VR
1962 introducerades maskinen Sensorama som visade filmer med 3D-effekter i vidvinkel tillsammans med stereoljud, vindmaskin och dofter. 50 år senare kan vi tacka spelindustrin och männi-skors leklust för utvecklingen av de VR-glasögon som nu används inom bland annat stadsplanering, sjukvård och forskning.