Förstärkt verklighet ger mening bortom blotta ögat
Tack vare spelet Pokémon Go fick världen upp ögonen för Augmented Reality. Men tekniken har betydligt större användningsområde än bara underhållning. Möjligheterna att skapa upplevelser med virtuella filter påverkar såväl utbildning som handel och industri.

Du ska precis servera en flaska australiskt vin. Etiketten pryds av ett förbrytarfoto på en brottsling från 1700-talet. När du pekar med din mobil-kamera mot flaskan börjar fången tala och berätta om sitt livsöde.
Det är ett av många sätt som förstärkt verklighet kan tillämpas, hämtat från vinmakarna 19 Crimes, men tekniken har långt fler användningsområden än talande vinflaskor.
Tänk om vi kan addera vad som helst från vår fantasi till den verkliga världen?
AR-experten Galit Ariel, Creative Director för byrån Wonderlands, liknar det vid dagarna före sociala medier och internet. För många känns tekniken fortfarande abstrakt.
– Det är svårt att fantisera om framtider som man inte har upplevt. AR är fortfarande i sin linda.
Men det hindrar inte Galit Ariel från att tala varmt om den utveckling som väntar runt hörnet. För henne handlar vinsterna med AR om det lekfulla återupptäckandet av det vardagliga.
– Tänk om vi kan addera vad som helst från vår fantasi till den verkliga världen?
En lekfull vardag
Vi träffar Galit Ariel på konferensen Gather i Stockholm, där hon talat om AR-teknikens potential. En av fördelarna med förstärkt verklighet framför en virtuell sådan är att du slipper ett headset som distanserar dig från omvärlden och människorna omkring dig.
– Med AR har du verkligheten som referenspunkt, men kan samtidigt se saker på nya sätt. Det är så mycket roligare än att bara svepa på en skärm.
En annan fördel är flexibiliteten kring teknologin – du kan använda den såväl mobilt som rumsligt och bärbart.
– Det handlar inte om att utforska andra världar, utan om att utforska din egen verklighet på nya sätt. För mig är det mycket mer intressant eftersom det ger nya intryck här och nu.
Jag är inte intresserade av att titta på dig genom en AR-lins för att se var du har köpt dina kläder eller vad de kostade.
Teknik med mervärde
Många av dagens AR-appar är baserade på enkla kommersiella funktioner som syftar till att få dig att prova kläder eller smink som du sedan ska köpa. Sådana användningsområden tycker inte Galit Ariel tillför så mycket. Nyckeln till att använda AR för att stärka sitt varumärke är istället att skapa personliga upplevelser med ett verkligt värde.
– Jag är inte intresserade av att titta på dig genom en AR-lins för att se var du har köpt dina kläder eller vad de kostade. Men om du delar något som överraskar, gläder eller får mig att interagera med dig är det jättebra.
– Vi måste fråga oss vilka beteenden vi vill uppmuntra.
Som ett exempel nämner hon appen Free The Love, som släpptes under 50-årsjubileet av 1967-års Summer of Love, vars epicenter var San Francisco. I samband med en utställning tog Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive och Adobe fram en AR-app. I den kunde folk i staden placera ut små polygonhjärtan och när man klickade på dessa så visades kärleksfulla meddelanden.
– Det passade väl till temat och bidrog till hippie-upplevelsen. Det var rätt plats och rätt mentalitet.
Hjälpmedel vid problemlösning
Ett annat område där AR-tekniken har stor potential är kunskapsöverföring. Genom att rikta kameran mot ett föremål du vill veta mer om kan du få kan du få tillgång till fakta och visualiseringar av bland annat komplicerad mekanik.
Ett handfast exempel på hur företag kan använda sig av detta i sina verksamheter utgör det svenska företaget XMReality. De utvecklar kunskapsöverföring på distans. Med deras AR-verktyg kan användaren peka med kameran mot en maskin och få visuella instruktioner. Det är en typ av tjänst som kan underlätta för många och spara mycket tid och energi.
Med AR kan vi förändra vårt sätt att leka, spela och interagera men också att lära oss saker och använda oss av teknik. Att potentialen finns där visar inte minst den osannolika siffran 380 miljoner användare som 2016 jagade Squirtle, Pikachu och alla de andra figurerna när Pokémon Go var som mest populärt.
Fem exempel på Augmented Reality:
1. American Airlines. Det amerikanska flyg-bolaget har en app som visar realtidsinformation på flygplatsen. Med den kan du se var närmsta toalett eller kaféer finns, och bli guidad till din gate.
2. XMReality. Detta Sverige-baserade företag har tagit fram en applikation för vägledning på distans. På så sätt kan arbetare inom industrin bland annat få hjälp med reparationer.
3. Sephoras makeup-app. För många är det först när de prövar smink på i butiken som de ser om den verkligen funkar. Med hjälp av Sephoras app kan användaren testa sminket utan att behöva ta sig till affären.
4. IKEA Place. Är du på jakt efter en ny fåtölj, men vet inte om den skulle passa i vardagsrummet? Det har IKEA fixat genom sin AR-katalog, med vilken du kan förhandsvisa deras möbler direkt i ditt hem.
5. Gillettes skägg-app. Är du osäker på om du passar i en Dali-värdig mustasch eller ett skogshuggarskägg? Innan du satsar på en vågad ansiktsbehåring kan du med Gillettes app se hur du passar i en mängd skäggstilar.