Marknadstrender Hållbarhet

Kontoren som gör jobbet roligare

Dagens teknik gör det möjligt att jobba var som helst. Så vad kan ett kontor erbjuda som inte går att få via arbetsrummet hemma? Kanske delade upplevelser och en boost för kreativiteten. Här är fem företag som inte ser någon motsättning mellan nytta och nöje.

Foto: Google.

Aktivitetsbaserat hos  Google i Sydney. Chilla i en koja eller banka loss frustrationen på ett elektroniskt trumset. Googles huvudkontor i Sydney, Australien, är byggt för att sätta fart på de 350 medarbetarnas fantasi.

Spel, lek och träning uppmuntras – när medarbetarna inte jobbar kan de till exempel jamma i replokalen eller stampa i takt till spelet Dance Dance Revolution.

 Foto: Jenny Leyman.

Ninjaprogrammerarna gillar japanskt. En ninja är inte bara det japanska ordet för spion, utan även ett uttryck för en person som är exceptionell inom ett område. Med detta som inspiration har IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund, Sverige, skapat ett fantasieggande kontor.

Samurajsvärd på väggarna, bonsaiträd i fönsterkarmarna och mötesrum med namn på japanska. På fredagarna öppnas ett lekrum med flipper- och tv-spel lagom till aw:n.

 Foto: Anders Sune Berg.

Legos kontor är ett produktivt lekland. Det kommer nog inte som en överraskning att en av världens största leksakstillverkare har ett barnsligt roligt kontor, beläget i Billund, Danmark.

De danska klossbyggarna kan skryta med ett kontor fyllt till bredden med färgrika rum, mjuka linjer och genom våningarna – en fartfylld rutschkana. Imponerande Legobyggen väcker både skaparglädjen och barnasinnet. Design: Rosan Bosch Studio.

Foto: Eric Staudenmaier.

Stora boxar sätter fart på fantasin. I ett 743 kvadratmeter stort varuhus har produktionsbolaget Hungry Man Productions i Los Angeles skapat en interiör som är lika industriell som minimalistisk. Med hjälp av stora, vita boxar har de skapat avgränsade arbetsutrymmen, alla med egen, unik karaktär.

Boxarnas räfflade ytor gör att de skiljer sig åt samtidigt som de skapar djup i rummet. Resultatet är en arbetsplats som förhoppningsvis får medarbetarna att tänka utanför boxen.

 

 Foto: Benjamin Antony Monn.

Onefootball tar sin sport på allvar. Har du tröttnat på kontorspingis? Skaparna av fotbollsplattformen Onefootball i Berlin tar kontorssporten ett steg längre. En löpbana med konstgräs sträcker sig genom hela kontoret, fram till ett mål där medarbetarna kan lägga straffar.

När man tröttnat på skrivbordet är det bara att ta med sig sin laptop till läktarens open desk-yta. Totalt ryms över 100 kvadratmeter konstgräs på Berlinkontoret designat av studion TKEZ. Här märks det att medarbetarna brinner för sin sport.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om trenderna inom digital kommunikation och hur du kan kommunicera mer effektivt.

Kom igång!