Teknologi-forbrukere-drommer-om_3-1.jpg
Marknadstrender Ny teknik

Teknik som konsumenter drömmer om

Ericsson Consumer & IndustryLab har tagit reda på vilka trender konsumenter vill se mer av i framtiden. Enklare inköp, snabbare betalningar och mer träffsäkra rekommendationer stod högt på önskelistan.

1 Awareables
Efter wearables – smart teknik vi bär på kroppen – vill vi ha awareables som förstår vår personlighet och anpassar sig efter vilket humör vi är på. Till exempel en smart högtalare som sänker rösten när något privat avhandlas eller en smartwatch som stänger av notiser när den förstår att användaren är upptagen. 42 procent av dem som använder virtuella assistenter som Siri, Google Now och Alexa tror att deras mobiltelefoner snart kommer att kunna läsa av deras känslor.

2 Synkade assistenter
När det finns mer än en virtuell assistent i en familj ökar risken att de ska ge olika svar på samma fråga. För att det inte ska uppstå konflikter mellan familjemedlemmar tycker 41 procent att det är viktigt att ha kompatibla assistenter.

3 Bättre skydd av persondata
Kan vi lita på vilken information som våra digitala enheter samlar in om oss? Flera av de senaste årens skandaler visar att det inte är självklart. Många oroar sig därför för att populära appar spionerar på dem och säljer vidare informationen. 59 procent av respondenterna vill se en global överenskommelse om skydd av persondata.

4 Färre kakor och enklare avtal
Att ständigt behöva godkänna kakor när vi går in på webbsidor leder till både misstro och irritation. Mer än hälften av respondenterna tycker att det borde finnas ett standardiserat avtal för vilken data de väljer att dela med sig av, som ser likadant ut på alla webbsajter. Det hade gjort det lättare för användaren att göra genomtänkta val.

5 Nya färdigheter på virtuell väg
Med hjälp av AR och VR kan vi lära oss nya färdigheter på nolltid. Det tror i alla fall 82 procent av de tillfrågade ARoch VR-användarna. Tänk dig ett par glasögon som visar dig hur du gör för att reparera saker i ditt hushåll, handskar som styr dina fingrar när du syr i en saknad knapp eller en app som genom att kartlägga ditt kök visar dig hur du tillagar en maträtt. Redan i dag används tekniken för personalträning inom industrin.

6 Klimatvänlig tech
Medan många smarta prylar mäter användarens kalorier, vikt och hjärtslag, vill fler se mätningar av vårt klimatavtryck. I tider där vi behöver förändra våra levnadsvanor för att skona miljön, sätter vi hoppet till enheter som får oss att göra klimatsmarta val. Det kan bland annat innebära att ens virtuella assistent reglerar inomhustemperatur och vattenförbrukning med klimatet i åtanke.

7 Avatarer som löser vardagslogistiken
47 procent tror att det i framtiden blir svårt att avgöra när politiker och kändisar är verkliga och när de representeras av en digital avatar. Utvecklingen av en digital tvilling är kanske inte så långt borta som man skulle kunna tro. När vi chattar, spelar spel eller ringer telefonsamtal är vi redan i dag representerade på flera platser samtidigt. Ungefär hälften skulle vilja ta hjälp av en avatar för att få ihop livspusslet och 49 procent tror att kundtjänst och olika typer av supportavdelningar bara kommer att bestå av avatarer i framtiden.

8 Automatiserad konsumtion
Inga fler turer till affären när toalettpappret är slut. Hälften av alla som använder sig av virtuella assistenter vill automatisera inköp av vanliga hushållsvaror. Nästan lika många vill också att deras enhet ska ta hand om finanser och deklarationer.

9 Hjärngym
Inte bara våra kroppar blir slappa och feta av för mycket skärmtid. Vi oroar oss också för att ökad automatisering ska leda till att vi blir mindre intelligenta, osjälvständiga och oförmögna att ta beslut i största allmänhet. 31 procent av respondenterna vill se hjärngym för att öva den intellektuella förmågan.

10 5G-teknik
Kommunikation är det område som respondenterna trodde att 5G-tekniken kommer att få störst betydelse för, men även automatisering av fler områden i vår vardag. Kanske blir en AI-telefon nästa stora uppfinning som revolutionerar vår vardag genom att erbjuda en hub för alla uppkopplade prylar.

Mer från Content Hub

Holdninger-fremfor-kunnskap_16-9.jpg

Hellre attityd än kunskap

Hennes böcker har översatts till över 25 språk, hon är grundare av en världsomspännande rörelse för programmering och har utsetts till en av Europas främsta kvinnor inom tech av Forbes. Barnboksförfattaren, illustratören och programmeraren Linda Liukas ser tekniken som en demokratiserande kraft.

Newsletter-Bg_3-1_SE.jpg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt e-nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om de senaste kommunikationstrenderna och hur du kan kommunicera smartare och mer effektivt.

Kom igång!