Digitala affärslösningar avgörande för Momentum Industrial

Momentum Industrial är en av Sveriges ledande leverantörer av industrikomponenter. Med fokus på den industriella underhållsmarknaden erbjuder man produkter, know-how och smarta logistiklösningar till sina kunder i Skandinavien.

Bransch Tillverkningsindustri

För att behålla sin konkurrenskraft och starka marknadsposition har Momentum Industrial ett aktivt fokus på att digitalisera sina affärsprocesser och effektivisera kommunikationen med både kunder och leverantörer.

Ann-Christine Ask-Lindgren är Chef verksamhetssupport på Momentum Industrial och med det ansvarig för företagets IT-lösningar. Hon har varit med sedan företaget grundades 1997 och är idag en viktig drivkraft i digitaliseringsarbetet:

– Vårt mål är att hjälpa våra industrikunder blir mer effektiva och hållbara. Det gör vi genom att erbjuda kvalitetsprodukter men också genom våra tjänster som effektiviserar inköp, förrådshantering och drift. Med försäljning på ett 30-tal orter i Sverige och Norge och hundratals leverantörer runt om i världen handlar det om många kritiska handelsflöden som bara måste fungera. Det är otroligt viktigt att all information kommer fram i tid, att fakturor når fram till våra kunder och att alla leverantörsordrar verkligen kommer ut. Om orderflödet stannar får det snabbt allvarliga konsekvenser.

WebEDI förenklar samarbetet med företagets leverantörer

Ann-Christine Ask-Lindgren, Chef verksamhetssupport på Momentum Industrial Ann-Christine Ask-Lindgren, Chef verksamhetssupport på Momentum Industrial

En viktig komponent i digitaliseringsarbetet är PostNord Strålfors tjänst Webb EDI, en portal som gör det enkelt att hantera mångfalden av leverantörer.

– WebEDI-lösningen är en skön och smidig lösning där vi sköter orderläggningen mot alla de leverantörer som inte själva kan hantera EDI. Med portalen slipper vi all den administration det annars skulle innebära att lägga och följa upp på ordrar manuellt. Nu skickas våra ordrar direkt via leverantörsportalen och vi får automatiskt orderbekräftelser och leveransaviseringar, förklarar Ann-Christine Ask-Lindgren.

Lösningen och en direkt uppkoppling via PostNord Strålfors som VAN-operatör gör det möjligt att nå alla mottagare som företaget annars inte skulle nå på egen hand. En annan fördel är att Strålfors stödjer olika EDI-format som inte kan hanteras av Momentums egna IT-avdelning.

– Men den största fördelen är att Strålfors inte bara erbjuder en teknisk lösning. På samma sätt som vi är en kompetenspartner till våra kunder är de en viktig partner till oss. Vi köper både kunskap och tid och kan fokusera på det vi som Momentum Industrial är bäst på! berättar Ann-Christine.

– Att vi har varit kund till Strålfors i över 20 år talar för sig själv. När både samarbete och tekniska lösningar fungerar så bra som det gör byter vi ogärna!

Faktureringen flyter smidigt när medarbetarna sover

Momentum Industrial tar också hjälp av Strålfors i sin fakturahantering. Genom tjänsten We Mail kan tiotusentals dagliga fakturor i både pappers- och digital format hanteras i ett och samma flöde vilket minimerar administrationen.

– Fakturor som inte kommer fram i tid innebär att vi inte får betalt vilket snabbt blir otroligt kostsamt. Lika avgörande är den badwill det skapar hos kunder som förväntar sig punktlig och korrekt kommunikation. Det blir tydligt när fakturorna vid något enstaka tillfälle inte gått ut som de ska. Då blir våra säljare, kundtjänsten och ekonomiavdelningen snabbt nedringda av kunder som undrar, förklarar Ann-Christine.
 
Vid slutet av varje arbetsdag skickas nu automatiskt en samlad fil på tusentals sidor för hela företagets fakturering vilket gör att Ann-Christine och hennes kollegor kan sova gott om natten.

– Att vi har varit kund till Strålfors i över 20 år talar för sig själv. När både samarbete och tekniska lösningar fungerar så bra som det gör byter vi ogärna!

Vi har en kontaktperson som verkligen ser till våra behov som kund – som är snabb på att svara och som förstår på vilken nivå hon behöver kommunicera med oss. Vi är inte tekniska experter men hon förmår att tolka det som behöver förklaras till vårt språk. När något går tokigt hjälper de oss att komma upp på banan igen. Där är de helt fantastiska!

Karl-Johan-Engfors_500px_Bg-Grey-WG-1.jpg
Karl-Johan Engfors
Senior Key Account Manager

Har du precis som Momentum Industrial behov av att digitalisera era affärsprocesser och effektivisera kommunikationen med både kunder och leverantörer? Kontakta en av våra experter så hjälper de dig att komma igång!

+46 (0)73 07 96 761
karljohan.engfors@stralfors.se

Skicka ett meddelande

Inspiration och fördjupning

16-9_mojligheter-med-EDI.jpg

Effektivare processer med EDI

Har du funderat på hur dina order-, inköp- och ekonomiprocesser kan effektiviseras? Att investera i ett flexibelt EDI-system kan vara lösningen. Det ger snabbt vinster i form av högre effektivitet och minskad administration.

16-9_Sa-valjer-du-leverantor.jpg

Att investera i EDI

Att investera i en EDI-lösning kan kännas nästan oöverstigligt svårt. Beslutet påverkar hela ditt företag, från avdelning till avdelning. Att förbereda sig är oerhört viktigt. Detta ska du tänka på i valet av leverantör. 

Eon_16-9.jpg

E.ON är redo för nästa steg

Det har gått riktigt snabbt för digital kundkommunikation att bli det normala för energiföretaget E.ON. – För bara några år sedan var det ett komplement och nu är det precis tvärtom. Det gör det bekvämare för våra kunder och enklare för oss, säger Mikael Bladh, Head of Back Office.