Bransch Transport

Kortare ledtider och nya affärsmöjligheter för PostNord TPL med 3D-print

Åtta veckor kortare uppstartstid för projekt, många insparade arbetstimmar varje dag – och helt nya affärsmöjligheter.
– 3D-print ändrar spelplanen, säger teknikspecialisten Jonas Wingdén på PostNord Strålfors systerbolag PostNord TPL.

KD_3Dprint_pn_tpl_ljungby_skiss_KD_11494.JPG

Företaget

Postnord TPL, tredjepartslogistik, hanterar lagerservice och transportlösningar för sina kunder så att de kan fokusera på sin kärnverksamhet. Bolagets lösningar inkluderar bland annat lagerhållning, tullservice, distribution, montering och produktkontroller.

Utmaningen

Elektronikprodukter, såsom tv-boxar, förändras kontinuerligt – en modell finns sällan på marknaden speciellt länge. Samtidigt finns det många olika tillverkare, vilket sammantaget gör att det finns många olika modeller på marknaden samtidigt.

PostNord TPL tar in returer av denna typ av produkter från slutkunder. Innan de kan skickas ut till en ny kund så måste produkten testas för att säkerställa att den fungerar. Detta gör man genom att koppla in alla sladdar – upp till åtta stycken – i produkten.

För att få ned ledtiderna så använder PostNord TPL kabelrack, modellanpassade ställningar där alla sladdar sitter förmonterade på rätt plats och i rätt vinkel så att man med ett enda handgrepp kan sätta i samtliga sladdar. Dessa kabelrack har bolaget historiskt sett fräst ut i metall. Men att skapa anpassade kabelrack för små upplagor av elektronikprodukter blir för dyrt och tar för lång tid. Det gör att alla sladdar i dessa fall istället måste monteras för hand, vilket ger längre ledtider.

– Vi har behov av att snabbt kunna anpassa oss till nya elektronikprodukter, säger Jonas Wingdén, teknisk specialist på PostNord TPL.

Lösningen

Genom att börja använda lösningen 3D-solutions från systerbolaget PostNord Strålfors har PostNord TPL kunnat få fram kabelrack även till små upplagor av elektronikprodukter. Produkterna har Jonas Wingdén beställt via PostNord Strålfors 3D-portal.

– Jag är ingen konstruktör så jag fick konstruktionshjälp av PostNord Strålfors. Då behövde jag bara gå in och virtuellt kontrollera slutresultatet innan de printade ut produkten.

Resultatet

– Med 3D-print får vi en väldigt kort produktionstid. Jag kan skicka in en ny layout och inom en vecka så har vi den printad och färdig. Det ger oss en väldigt mycket större flexibilitet i våra flöden.

Man har bland annat printat kabelrack till en tv-boxmodell där personalen tidigare plockade in och ur kablar 24 000 gånger i månaden.

– Tack vare det 3D-printade kabelracket behöver de inte sätta i varje sladd för hand längre. Det gör att vi dagligen sparar mycket tid för varje operatör.

Samtidigt så är det bra för operatörernas arbetsmiljö när de inte längre behöver småpill med sladdar, vilket minskar belastningen på händer och fingrar. Och framförallt så har den snabba produktionen av kabelrack gjort att uppstartstiden för nya kundprojekt kortats ner.

– Nu går det åtta veckor snabbare än tidigare. Det är en rejäl förbättring.

Framtiden

Eftersom det är hög omsättning på elektronikmodeller så kommer PostNord TPL använda lösningen 3D-solutions löpande.

– Målet är att vi ska 3D-printa kabelrack till mindre projekt så fort som de kommer in.

Samtidigt har möjligheterna med 3D-print öppnat upp för nya tankebanor och möjligheter i andra delar av produktionen. Exempelvis så kan PostNord TPL ha flöden där tusentals enheter behöver laddas samtidigt. Idag finns det laddstationer som kan hantera ett tjugotal enheter på en gång, men ingen klarar av tiotusen.

– Med 3D-print öppnas möjligheten till att konstruera en yta som kan lösa det, vilket inte har varit möjligt tidigare. 3D-print ändrar spelplanen och ger helt nya affärsmöjligheter, säger Jonas Wingdén.