Att digitalisera med miljön i fokus gör det möjligt för företag att nå stora konkurrensfördelar. Det menar Johan Falk, grundare och ledare av Exponential Roadmap Initiative.
På klimatmötet i New York 2019 lanserade en internationell grupp bestående av innovatörer, forskare, företag och icke statliga organisationer rapporten Exponential Roadmap. Den innehåller 36 lösningar för att minska utsläppen av växthusgaser med 50 procent på tio år. Uppföljaren 1.5°C Business Playbook är en handgriplig guide som ska hjälpa företag att ställa om kursen.
– Ur ett vetenskapligt perspektiv behöver vi halvera utsläppen vart tionde år, samtidigt som vi skalar upp kolsänkor som skog, jord och våtmark tillsammans med ny teknik för att suga upp koldioxid från atmosfären, säger Johan Falk, Head of Exponential Roadmap Initiative.
I rapporten finns lösningar för alla sektorer, men de måste ske parallellt och skalas upp exponentiellt samtidigt som de fossila lösningarna fasas ut.
– Det finns både hopp och möjligheter, säger Johan Falk.
Digitalisering en nyckelfaktor
Företag som satsar på resurseffektiva lösningar som är anpassade efter 1,5-gradersmålet har stora förutsättningar att bli marknadsledande. Digitalisering lyfts i rapporten som en av nyckelfaktorerna för att nå klimatmålen, hela portföljen av digital innovation från AI till 5G behövs.
Digitalisering kan bidra med en utsläppsminskning från 15 till 30 procent de närmaste tio åren enligt forskningen.
– Det är självklart inte tillräckligt – men nödvändigt för att klara klimatkrisen. Men samtidigt måste digitala företag ha en tydlig klimatkompass för att inte accelerera den globala uppvärmningen.
Smartare användning av gemensamma resurser, ökad flexibilitet och bättre mätbarhet är några områden som digitaliseringen kan bidra till. Men den öppnar också för en dematerialisering från fysiskt till digitalt.
Förändringen i hur vi konsumerar musik – från cd-skiva till streamingtjänster – är exempel de flesta kan relatera till. Detsamma gäller elektronisk kontra fysisk kommunikation, där digitalisering leder till minskad förbrukning av skog och papper.
– Vi har kommit relativt långt men det går att komma ännu längre.
Konsumentkrav och lagstiftning
– Jag är övertygad om att digitalisering påverkar möjligheterna att konkurrera och finnas kvar. Samma sak gäller klimatomställningen. Man måste bygga in den i sin affär och se till att ligga i linje med 1,5-gradersmålet.
Redan idag sker påtryckningar via både lagstiftning och ökade konsumentkrav. Digitalisering blir en väg för företag att kunna nå målen.
Intresset för att ansluta sig till Exponential Roadmap och indirekt till FN:s Race To Zero-kampanj har varit stort.
– Men vi ställer höga krav för att bli partner. Man behöver sätta mål för bolaget och hela värdekedjan, integrera klimat i sin strategi och bidra till samhällets omställning.
– Det sker ett enormt skifte på alla fronter och skulle vilja uppmana företag att se möjligheterna att ligga i framkant, inte minst här i Norden där vi har ett litet försprång när det gäller det digitala, säger Johan Falk.