Teknik Artificial Intelligence / Machine Learning / Deep learning Automatisering

Hellre attityd än kunskap

Hennes böcker har översatts till över 25 språk, hon är grundare av en världsomspännande rörelse för programmering och har utsetts till en av Europas främsta kvinnor inom tech av Forbes. Barnboksförfattaren, illustratören och programmeraren Linda Liukas ser tekniken som en demokratiserande kraft.

Linda Liukas arbetar ständigt för att öka intresset för programmering bland kvinnor. På senare tid har hon har börjat se ett skifte, även om det finns mycket kvar att göra.Linda Liukas arbetar ständigt för att öka intresset för programmering bland kvinnor. På senare tid har hon börjat se ett skifte, även om det finns mycket kvar att göra.Som liten var Linda Liukas ett barn som älskade äventyr, matte, fantasifullt lekande och datorer. När hon 2014 lanserade idén om barnboksserien Hello Ruby – den nyfikna flickan Ruby som beger sig ut på äventyr i datorernas värld – kom hon på att hon skrev en bok till sitt yngre jag.

– Jag önskar att böcker likt den här hade funnits när jag växte upp, därför skrev jag en bok som jag skulle ha uppskattat som barn.

En oväntad succé

Böckerna blev en enorm succé, men inte den traditionella vägen via ett bokförlag. Istället valde hon att gå via crowdfunding-sajten Kickstarter. När hon lade upp idén om boken på plattformen fick hon in nästan 100 000 dollar de första dagarna och förbeställningar till ett värde av 380 000 dollar.

Hur kunde böckerna få ett sådant genomslag?
– Jag tror att det fanns en efterfrågan på den här typen av böcker. Då handlade många av böckerna om datavetenskap för barn specifikt om hur kodning fungerar, istället för att berätta en intresseväckande historia.

Den tekniska utvecklingen går allt fortare – hur mycket kunskap om teknik och kod tror du som programmerare att man behöver ha för att ta vara på möjligheterna som företag?
– Det behövs en nyfiken, pragmatisk och orädd attityd. Ens inställning är så mycket viktigare än ens kunskap om kod eller datavetenskap.

Samarbete och samtal är vägen framåt

Linda Liukas anser att det största hindret som företag står inför när det gäller digitalisering handlar om deras kultur och attityd.

– Tidigare trodde jag att det berodde på bristande teknisk kompetens, men det handlar snarare om att se tekniken som något centralt och värdefullt. Det viktigaste är att folk från olika bakgrunder känner att de kan ha en diskussion kring teknologi och att det inte bara är ingenjörerna som får säga sitt.

Linda Liukas har en bakgrund både som entreprenör och illustratör och är en stor förespråkare av samarbeten mellan olika yrkeskategorier och akademiska fält.

– Jag tror att datavetenskapens osagda sanning är hur många olika discipliner som behövde gå samman för att ta fram den moderna datorn. Samarbete är en del av datavetenskapens historia men även dess framtid.

Folk glömmer bort att programmering är kreativt. Det är ett fält som kombinerar ingenjörens nyskapande, matematikerns exakthet och konstnärens kreativitet.

Inom näringslivet anser hon att man har mycket att lära av den yngre generationen, inte minst när det gäller att anamma ny teknik.

– Barn är uthålliga. Många vuxna tror att barn använder ny teknik helt naturligt, men egentligen lär de sig genom att misslyckas gång på gång.

– Vuxna brukar istället misslyckas och sedan skylla på tekniken.

Vad finns det för likheter mellan programmering och berättande?
– Programmerare är som poeter – de skapar universum med ord; de gör det bara med kod istället. Deras skapelser når miljontals människor, vilket en författare sällan gör. Folk glömmer bort att programmering är kreativt, då det oftast kretsar kring problemlösning. Det är ett fält som kombinerar ingenjörens nyskapande, matematikerns exakthet och konstnärens kreativitet.

Alla ska kunna knacka kod

Tillsammans med Karri Saarinen startade Linda Liukas Rails Girls i november 2010. Vad som började som en workshop i Helsingfors har blivit en global rörelse som lär unga kvinnor att koda. Till dags dato har det anordnats Rails Girls-evenemang i över 260 städer och fler än 10 000 kvinnor (och män) har deltagit.

Jag tror att personer som traditionellt sett inte ser sig som kodare kommer att göra ett avtryck”, säger Linda Liukas.

I Finland finns liknande satsningar som Girls in Tech, Helsinki PyLadies och Women in Tech. Linda Liukas ser att allt fler kvinnor söker sig till datavetenskap.

Programmerare är fortfarande en ganska homogen grupp, men med Rails Girls vill Linda diversifiera yrket och demokratisera teknologin.

– Det finns mycket kvar att göra men jag tror att vinden har vänt. Tanken på att en kvinna inte kan vara datavetare framstår idag som löjlig.

Hon menar att de skriver om historien då de återintroducerar kvinnliga inspiratörer från datavetenskapens historia.

– Unga tjejer kommer att få nya förebilder att se upp till.

Hoppas på hälften kvinnor

Linda Liukas är även med i styrelsen för Hive Helsinki, en nystartad skola för kodning utan lärare och traditionella klasser. Det tre år långa programmet fokuserar på projektbaserat lärande och samarbeten. Ingen tidigare erfarenhet av kodning krävs. Programmet fick över 2 200 ansökningar under de första sex veckorna. Linda Liukas förhoppning är att hälften av de antagna eleverna ska vara kvinnor. De första hundra eleverna kommer att börja i oktober 2019.

I boken ”Hej Ruby och datorns hemliga port” hamnar Ruby plötsligt inuti datorn.
I boken ”Hej Ruby och datorns hemliga port” hamnar Ruby plötsligt inuti datorn.

Vad kommer att hända när fler lär sig att koda?
– Vi kommer att få lösa mer intressanta problem. Jag tror att personer som traditionellt sett inte ser sig som kodare kommer att göra ett avtryck. Modedesigner, forskare och artister kommer att ha användning för det. Med en större mångfald kommer vi att se en explosion av kreativitet.

Ser du programmering som ett demokratiskt verktyg?
– Ja, och där spelar skolan en stor roll. Vi måste fråga oss vad är det för färdigheter och kunskaper som gör barnen till aktiva deltagare i demokratin. Vi måste även vidareutveckla den existerade arbetskraften. Alla ska ha möjlighet att lära sig.

Vad kan andra länder lära sig av det finska skolsystemet?
– Redan 2006 inkluderade vi datorer och kodning i läroplanen utan att riktigt veta hur det skulle implementeras, men det lyckades. På det sättet fångade vi upp kunskaper som annars skulle ha gått förlorade.

Se världen ur en dators perspektiv

Enligt Linda handlar programmering inte om att lära sig ett nytt språk utan snarare om ett nytt tankesätt.

– Stor litteratur lär dig om empati och att se världen ur någon annans ögon. Det här handlar om att se världen ur en dators perspektiv.

Du har sagt att dagens barn kommer att vara den sista generationen att minnas datorer som definieras av en skärm och tangentbord. Hur kommer vårt förhållande till datorer att förändras?
– Dagens barn pratar redan med Siri, Google Home och andra röstassistenter. Om någon hade sagt till oss att år 2019 kommer du att ha hela världens information tillgänglig via röststyrning hade det låtit som science-fiction. Det visar på att vårt förhållande till datorer kommer fortsätta att förändras. Förändringstempot kommer inte att sakta ner, den saken är säker.

Mer från Content Hub

Teknologi-forbrukere-drommer-om_16-9_NY.jpg

Teknik som konsumenter drömmer om

Ericsson Consumer & IndustryLab har tagit reda på vilka trender konsumenter vill se mer av i framtiden. Enklare inköp, snabbare betalningar och mer träffsäkra rekommendationer stod högt på önskelistan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om trenderna inom digital kommunikation och hur du kan kommunicera mer effektivt.

Kom igång!