Teknik Augmented Reality / Virtual Reality

Känslan allt viktigare för kunden – haptisk teknologi på ingång

Att inte bara se utan även känna på varan innan internetköpet – det är redan verklighet i Kina. 2020 blir året när den haptiska teknologin kommer stort på flera områden, menar trendanalytiker.

Idag byggs varumärken med hjälp av grafiska symboler, slogans och jinglar. Syn- och hörselintrycken är helt dominerande i kommunikationen.

Men vad händer när fler sinnen kopplas på? Tänk dig ett företag som förknippas med känslan av att gå barfota i solvarm sand. Eller krusningarna efter en droppe som faller på en vattenyta.

– Varför inte, säger Laura Ries, vd för den amerikanska brandingkonsultfirman Ries & Ries, till CMO by Adobe. Varumärken har ägt vissa nyanser av färger och ljud. Det finns ingen anledning att en viss vibration inte skulle kunna kopplas till ett märke.

Ofta i symbios med VR och AR

Det som kan göra detta möjligt är haptisk teknologi, som utvecklar känslan av beröring och rörelse. Haptisk teknologi fungerar ofta i symbios med AR, augmented reality, och VR, virtual reality. Haptiken adderar helt enkelt ytterligare ett sinne till den virtuella upplevelsen.

I spel- och underhållningsvärlden har haptisk teknologi använts ett bra tag.

I spelvärlden har haptik används länge. Redan 1976 använde Sega tekniken i ett av sina spel för att simulera känslan av att köra motorcykel. Andra speltillverkare var inte sena att hänga på.

Mobiltelefonbranschen var också tidigt ute. Det började med vibrationer som signalerade inkommande samtal eller meddelande, och fortsatte med touchscreens och känslan av att trycka på knappar eller av snurrande kugghjul när man ändrar inställningar. Den som år 2015 såg trailern till fjärde säsongen av tv-serien Homeland i sin Androidtelefon kunde få en känsla av en bomb som exploderade i handen.

Haptisk teknologi kommer att få sitt genombrott under 2020, när allt fler företag erbjuder sina kunder taktila upplevelser i virtuella miljöer.

Underlättar utbildning

Men det är inte bara i spel- och underhållningsvärlden som intresset för haptik växer. Känsel underlättar även i utbildningssammanhang, ett område där teknologin redan är igång och testas och utvecklas. I simulatorer för piloter exempelvis, eller inom sjukvården där personal och studenter inte nödvändigtvis behöver människor att pröva sina färdigheter på.


Inom forskning och utbildning inom exempelvis sjukvård är det en fördel att kunna testa på något annat än levande människor.

Ännu fler användningsområden är på väg och utvecklingen går fort. Trendspanarna på Wunderman Thomson menar att haptisk teknologi kommer att få sitt genombrott under 2020, när allt fler företag erbjuder sina kunder taktila upplevelser i virtuella miljöer. Att det sker just nu hänger också ihop med att 5G-nätet rullas ut över världen. Hög kapacitet är en förutsättning för att tekniken ska fungera sömlöst ihop med andra VR-enheter.

I takt med att tekniken utvecklas kommer både efterfrågan och investeringar att öka.

Först med det häftigaste

Kapplöpningen att bli först med det häftigaste pågår för fullt. Exempelvis arbetar Disney på en Force Jacket, där bäraren ska kunna känna de olika beröringar, kramar och slag som drabbar ens karaktär i VR-världen. Facebook planerar att lansera ett multisensoriskt armband kallat Tasbi, som ska ge upplevelsen av att man plockar upp föremål, trycker på knappar eller vidrör en yta.

Inom e-handeln har kinesiska Alibaba redan lanserat Refinity, som gör det möjligt för kunderna att känna på varan innan de köper den, exempelvis hur vattenstrålarna känns i en dusch eller bubblorna i en bubbelpool.


Fulu är tänkt att göra den haptiska teknologin tillgänglig i vardagen. FULU by Ryo Tada, Photo by Deo Suveera.

Ryo Tada, med examen från Royal Collage of Art i London, har i sin tur utvecklat Fulu. Fulu är stor som en fingernagel och kan kopplas ihop med en mobil eller platta via bluetooth. Enkelheten i både designen och gränssnitt är tänkt att göra Fulu lätt att använda i vardagen.

En grupp som verkligen kan bli hjälpt i vardagen av den haptiska tekniken är dövblinda, som kommunicerar genom taktilt teckenspråk och beröring. På högskolan i Borås håller forskare inom ramen för ett EU-projekt på att ta fram plagg som pratar, det vill säga en väst som hjälper dövblinda att uppfatta omgivningen.

Uppmaning till alla företag

I takt med att tekniken utvecklas kommer både efterfrågan och investeringar att öka, menar Wunderman Thomson och uppmanar alla företag att fundera över hur haptik kan ingå i deras innovationsstrategi.

Trendanalytikerna LS:N Global är inne på samma spår. Kunder interagerar och kommunicerar redan allt mer gränslöst med företag och varumärken. Att då kunna appellera till fler sinnen än bara syn och hörsel kommer att bli allt viktigare.

Inspiration och fördjupning

GA1-16-9.jpg

Förstärkt verklighet ger mening bortom blotta ögat

Tack vare spelet Pokémon Go fick världen upp ögonen för Augmented Reality. Men tekniken har betydligt större användningsområde än bara underhållning. Möjligheterna att skapa upplevelser med virtuella filter påverkar såväl utbildning som handel och industri. 

Från-spöken-till-VR.jpg

Från spöken till VR

Den som vill veta vart teknologin tar oss härnäst bör hålla ett öga på vad vi gör för att få förströelse och underhållning. Det menar den bästsäljande författaren och medieanalytikern Steven Johanson.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om trenderna inom digital kommunikation och hur du kan kommunicera mer effektivt.

Kom igång!