Marknadstrender Hållbarhet Ny teknik

Företag bekämpar Covid-19-krisen med innovation

Coronaviruset har tvingat företag världen över att snabbt ställa om sina verksamheter. Det har lett till en mängd nya innovationer från medicinsk skyddsutrustning till smarta mötesverktyg.

Här listar vi 10 exempel på innovationer som får oss att gå starkare ur krisen:

Covid Symptom Tracker

Covid Symptom Tracker
Den europeiska smittspårningsappen Covid Symptom Tracker som utvecklats vid King’s College i London låter användare registrera symptom som kan tyda på coronasmitta. Appen hjälper forskarna samla in kunskap om sjukdomen och ger en indikation på smittspridningen i de områden den används. 
Covid Symptom Tracker

Watson Assistant for Citizens

Watson Assistant for Citizens
Karantän och sjukfrånvaro har fått organisationer att i större utsträckning vända sig till virtuella assistenter för att upprätthålla kvaliteten på sin kundservice. Från februari till april ökade trafiken till IBM:s AI-assistent Watson med 40 procents. 25 länder använder också ”Watson Assistant for Citizens” för att ge medborgarinformation om frågor som rör till exempel Covid-19-symptom och arbetslöshetsersättning.
IBM Watson Assistant

Redcliff Medical

Redcliff Medical
Användning av ansiktsmask försvårar ofta kommunikationen människor emellan, inte minst mellan läkare och patient. Redcliff Medical har efter en crowdfunding-kampanj skapat världens första transparenta FDA-mask med N99 standard. Tack vare inbyggt UV-C-ljus rengör masken också sig själv. 
Redcliff Medical

Kiwibot

Kiwibot
Att handla mat och hygienprodukter kan vara ett problem för personer som befinner sig i riskområden. Budfirman Kiwibot erbjuder kontaktlösa hemleveranser och take away med små självkörande robotar i USA, Colombia och Taiwan. Sedan coronakrisen startade har robotarna också använts för att leverera ansiktsmasker, hygienprodukter och antibakteriell gel.
Kiwibot
Foto: Wikipedia Commons, upphovsman Ganbaruby

Facebook Shops

Facebook Shops
Under pandemin har e-handeln blivit allt viktigare för att små butiker ska kunna nå ut till sina kunder. Facebook Shops underlättar för små företag som vill komma igång och sälja sina varor online. Tjänsten är gratis och kan integreras på både Facebook och Instagram.
Facebook Shops

Clarion Hotell

Clarion Hotell
Digital incheckning minskar inte bara köbildning utan också risken att smittas av Covid-19 i hotellobbyn. Flera hotellkedjor har de senaste månaderna digitaliserat sina kundresor och touchpoints. Clarion Hotell erbjuder redan sedan tidigare digital incheckning på hotellen, med service och chatt via hotellets egen app.
Clarion Hotell

Google Read Along-app

Google Read Along-app
Googles Read Along-app hjälper barn från fem år att lära sig läsa genom både verbal och visuell feedback. Appen lanserades först i Indien men har under pandemin släppts i ytterligare 180 länder som hjälp i hemundervisningen eftersom många barn inte kan gå till skolan som de brukar.
Googles Read Along-app

Suunto

Suunto
Finska smartwatch företaget Suunto lanserade i maj 2020 funktionen värmekartor i sina klockor för att hjälpa användarna hitta motionsslingor utan trängsel. Appen registrerar löpträning, cykling, simning och vandringsleder i närområdet och märker ut var det är flest som rör sig så att användarna kan hålla avstånd och minska smittorisken.
Suunto

Blue Ocean Robotics

UVD Robots
Danska UVD Robots tillverkar robotar som är utrustade med UV-lysrör för att döda virus och bakterier. Robotarna är ett samarbete mellan Blue Ocean Robotics och Odense universitetssjukhus och har bland annat använts på sjukhus i Wuhan under pandemin.
UVD Robots

Selecta

Selecta
Chips, godis och choklad är vad man brukar hitta i Selectas självserviceautomater. Men sedan coronakrisen har företaget lanserat Safety Stations på bland annat flygplatser och tågstationer där det istället går att köpa handsprit och ansiktsmasker inför resan.
Selecta

 

Inspiration och fördjupning

3D-print_Visir_16-9.jpg

PostNord Strålfors 3D-printar skyddsvisir åt sjukvården

PostNord Strålfors 3D-printar skyddsvisir till kunder inom sjukvård, äldreomsorg och närliggande verksamheter. Flera kunder visade snabbt intresse och nu printas visir i produktionsanläggningen i Rosersberg.

Visual-search_16-9_NY.jpg

Visual Search revolutionerar kundresan

Nya tjänster för bildsök gör det möjligt att använda mobilkameran som sökmotor. E-handeln är det område som snabbast påverkas av den nya tekniken när appar som Google Lens och Pinterest förändrar hur vi interagerar med världen omkring oss.

New-payment-patterns_Photo_16-9.jpg

Från kontantlösa betalningar till kontaktlösa – så förändras betalmönstren i Norden

Kommer du fortfarande att bära omkring på en plånbok om fem år? Förmodligen inte. Digital teknik öppnar upp för nya kontaktlösa betalningar som bättre integreras i köpupplevelsen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om trenderna inom digital kommunikation och hur du kan kommunicera mer effektivt.

Kom igång!