Större risktagande att bara jobba i en kanal

Coronapandemin har på många sätt förändrat världen liksom förutsättningarna för god kommunikation. Fler företag har insett att flexibilitet och skräddarsydda lösningar i omnikanal är nyckeln till att nå ut och att möta kundernas önskemål och krav. Det säger Mattias Norén, Head of Strategy & Business Development for PostNord Strålfors.

16-9_Puff-image_Transparent.png
Marknadstrender Digital transformation Kundupplevelse Omnichannel

Att samhället blir allt mer digitaliserat är en utveckling som PostNord Strålfors välkomnar. Genom att erbjuda en kanaloberoende kommunikationsplattform driver vi transformationen av kommunikationsmarknaden framåt.

– Vi levererar ungefär en miljard kommunikationsmeddelanden och fakturor varje år vilket gör oss till den största spelaren i vår nisch. Vi hanterar både företag och statliga institutioners information- och betalflöden ut till kunder och medborgare och är en viktig del av Nordens infrastruktur, säger Mattias Norén, PostNord Strålfors Head of Business Development.

Kommunikationsmarknaden har under många år präglats av en ökad digitalisering och etablering av nya kommunikationskanaler. Men företags- och myndigheters behov att nå ut och kommunicera med sina kunder och medborgare har fått ett ökat fokus som en konsekvens av pandemin. 

Preferenserna kring digitala lösningar förändras snabbt och behovet av flexibla alternativ har ökat kraftigt. Vårt fokus ligger på mottagarens önskemål och deras val. 

En push framåt

Utmaningarna att nå ut i ett nytt landskap har inneburit att fler företag sett svagheterna i att bara jobba i en kanal. Det har gett en push till att upptäckta digitala lösningar som kan anpassas efter nya och oförutsedda situationer. I den utvecklingen är PostNord Strålfors en självklar partner i kundernas digitaliseringsprocesser.  

– Preferenserna kring digitala lösningar förändras snabbt och behovet av flexibla alternativ har ökat kraftigt. Vårt fokus ligger på mottagarens önskemål och deras val. I och med pandemin har många förstått att det sätt som fungerade att kommunicera på i början av året inte fungerar i dag, säger Mattias Norén.

Två komplexa antitrender 

Att skapa flexibilitet är i sig själv ett spännande område. Mattias Norén påpekar att vi lever i en tid när förväntan på anpassning och flexibilitet i tjänster är extremt hög. Som konsument vill man att produkten ska vara skräddarsydd – något som är drivkraften bakom många moderna trender i dag: 

– Samtidigt ser vi att försiktigheten kring persondata ökar. Man vill dels ha absolut anpassning – som kräver kunskap om användaren – dels delar man ogärna med sig av information. Det är en intressant utveckling och två komplexa antitrender, säger Mattias Norén och tillägger:

– Du kan inte verka i ett modernt företag i dag, utan att utgå från kundernas preferenser. Samtidigt måste du ha bra koll på datasäkerhet och följa lagar och respektera dina kunders integritet. Det är ett kontinuerligt arbete som går hand i hand och det gäller att vi som omnileverantör och våra kunder håller tungan rätt i mun. 

PostNord Strålforslevererar ungefär en miljard kommunikationsmeddelanden och fakturor varje år

Hur kommer sättet vi kommunicerar att se ut om några år? Det Mattias Norén är riktigt säker på är att framtiden är osäker och att ingen riktigt vet vad som väntar runt hörnet. Just därför är det extra viktigt att investera i flexibla och skalbara lösningar. 

– Det gäller att göra kvalificerade gissningar och vara beredd på det oväntade – det är det starkaste sättet att förbereda sig för framtiden. Vi tror på ett erbjudande som är kanaloberoende och där kommunikation och betalningslösningar kan levereras till kunden i den form som de vill ha den. Då uppnår man också störst affärsnytta, avslutar Mattias Norén. 

Inspiration och fördjupning

I-kundens-skor_16-9.jpg

Innovation tillsammans med kunder skapar nya värden

Hur bra är du på att lyssna på vad kunden egentligen vill ha? Forskaren Per Kristensson ser stora konkurrensfördelar när företag innoverar tillsammans med sina kunder. Man kan inte vara kundfokuserad utan att se vad kunden bidrar med och sätta värde på samskapandet.

Access-Interactive_16-9.jpg

Access Interactive

En faktura är inte bara en faktura. Med hjälp av Access Interactive skapar du personaliserade utskick som ger ett mervärde för kunden – och som förbättrar kundrelationen.  

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om trenderna inom digital kommunikation och hur du kan kommunicera mer effektivt.

Kom igång!