Marknadstrender Hållbarhet

Digitalisera för miljön

För företag och organisationer som vill sänka sin klimatpåverkan kan digitalisering av kundkommunikationen vara en viktig pusselbit – om det görs strategiskt och på rätt sätt.

Digitalisera-for-miljon_16-9_3-2.jpg

Digitalisering kan vara ett verktyg som gör det möjligt att minska miljöpåverkan och nå miljömålen – lokalt, nationellt och globalt. Guiden Digitalisera för miljön ger dig kunskap om var och hur du kan leta efter digitala lösningar på konkreta miljöproblem, samt uppmuntrar alla som arbetar med digital utveckling att rikta fokus på miljöutmaningar.

Den är utgiven av svenska Kungliga Tekniska Högskolans avdelning för Sustainable Communications, har forskarna Mattias Höjer och Tina Ringeson listat vad man bör tänka på för att digitalisering också ska främja hållbarhetsarbetet.

Digitalize for the environmentLäs mer och ladda ner guidenVägen till miljöstrategisk digitalisering

Digitalisera för miljön visar på fyra handfasta vägar till miljöstrategisk digitalisering. Tanken är att man ska kunna använda någon av dessa fyra vägar, oavsett vilken miljöutmaning man står inför.

Forskarna bakom guiden betonar dock att det också finns risker med samtliga vägval – att man parallellt behöver tänka igenom vilka sociala konsekvenser som kan komma av förändringarna och vilka risker inom till exempel säkerhet och integritet som kan uppstå. Dessutom måste man alltid ta hänsyn till så kallade indirekta effekter inom miljöområdet. Ofta behövs det ett kompletterande styrmedel för att få ut bästa möjliga effekt.

Vägar till miljöstrategisk digitalisering

  1. Information. Vilken information behövs för att kartlägga miljöutmaningen i företaget? Samla in data och information om hur digitalisering kan hjälpa er uppnå miljömålen. 
  2. Ersätt. Ta reda på om fysiska produkter kan ersättas med digitala tjänster. Som exempel går det att uträtta bankärende utan att det behöver finnas ett bankkontor, vi kan jobba på distans och läsa böcker och tidningar digitalt. Det sparar resurser i form av minskat resande, minskad konsumtion, mindre behov av lokaler och ytor som kräver el, värme och vatten. 
  3. Intensifiera. Går det att intensifiera användningen av resurser som redan finns med hjälp av digitala tjänster? Digitalisering kan bidra med möjligheter för fler att dela på till exempel maskiner och lokaler.
  4. Effektivisera. Genom att använda digital mätning går det att spara på resurserna. Till exempel navigering som kortar färdväg eller sensorer som reglerar värme och ventilation.

Utvecklingen i de nordiska bolagen går att följa via de hållbarhetsrapporter som är obligatoriska för större företag inom EU. I Sverige implementerades lagen den 1 dec 2016.

Hur står sig ditt företag i hållbarhetsfrågan?

Inspiration och fördjupning

Digitalization-and-environmental-impact_16-9.jpg

Så kan digitalisering sänka ditt företags miljöpåverkan

Visste du att 100 000 pappersfakturor kan motsvara 14 600 kilometer bilkörning eller en resa till Thailand tur och retur? Genom att digitalisera mera kan du bidra till en grönare planet. Vi förklarar hur.

Johan-Falk_16-9.jpg

”Se möjligheterna med att ligga i framkant”

Att digitalisera med miljön i fokus gör det möjligt för företag att nå stora konkurrensfördelar. Det menar Johan Falk, grundare och ledare av Exponential Roadmap Initiative.

Sustainability_16-9.jpg

Att verka hållbart

Vi på PostNord Strålfors bryr oss. Att integrera hållbarhetsaspekter genom hela vår verksamhet är bra för kunderna, medarbetarna, ägarna och samhället.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om trenderna inom digital kommunikation och hur du kan kommunicera mer effektivt.

Kom igång!