Pandemin gav oss digitala möten – men var är arbetsplatsen?
Det senaste året har övergången till videomöten och digitala verktyg varit en lösning för att kunna fortsätta arbeta. Men vi är många som har insett att det inte räcker som plan för hur vi ska arbeta i framtiden.

– Det finns behov av bättre och mer genomtänkta strategier för digitalt samarbete, säger Oscar Berg, digital strateg på Telia och författare till boken Den digitala arbetsplatsen.
Jobbet ska göras oavsett var du är, men hur arbetar vi effektivt och smart när vi inte är på samma plats?
– Det är därför vi måste tänka på hur vi bäst samarbetar digitalt. För när vi pratar om distansarbete utgår vi från ett gammalt sätt att tänka på arbete, säger Oscar Berg och fortsätter:
– Idag klarar vi oss utan kontoret – men inte utan den digital arbetsplatsen.
För många företag blir det svårt att motivera återinvesteringar i kontorsytor och resande när pandemin är över.
– Jag tror att vi kommer få se fler hybridkontor som fungerar som hubbar för jobb och möten. Kanske är dessa platser också öppna för fler än bara anställda.
Kontorsarbetare kan exempelvis behöva smarta system som förenklar kommunikationen internt och med kunder.
Se hur barnen gör
Det går utmärkt att bygga kultur och tillgodose sociala behov även digitalt, men det har vi inte gjort hittills.
– Det skapar ett vakuum där vi känner oss utanför och ser lösningen som fysisk, men så umgås ju inte våra barn idag, säger Oscar Berg.
Han beskriver en bra digital arbetsplats som en arbetsmiljö där medarbetaren har alla verktyg som behövs för att kunna göra sitt jobb på bästa sätt. En bra digital arbetsplats gör också att organisationen blir mer produktiv, flexibel, snabbrörlig och innovativ.
Vilka digitala verktyg som är rätt för en verksamhet beror på vilka som arbetar där, och vad de ska åstadkomma under sin arbetstid.
– Kontorsarbetare kan exempelvis behöva smarta system som förenklar kommunikationen internt och med kunder.
Idag klarar vi oss utan kontoret – men inte utan den digital arbetsplatsen.
Det fysiska kontoret är som ett medeltida slott
Säkerhet är en annan dimension som ofta tas upp som ett argument för att arbeta från ett fysiskt kontor.
– Är du på kontoret bakom brandväggar är det säkert som ett medeltida slott. Men folk måste ändå gå ut på stan eller resa iväg.
Det ställer krav på nya säkerhetslösningar och ett annat säkerhetstänkande. Även på kontoret jobbar du mot molnet och det finns stora fördelar med att göra det och att kunna dela resurser.
– Säkerhetsfrågorna går att lösa. Att använda dem som ett argument gör man för att köpa sig tid. Det är ett försvar mot förändring på grund av att man saknar antingen tid eller kompetens, säger Oscar Berg.