Brett genomslag för 3D-print

Ett av PostNord Strålfors stora innovationsprojekt demonstrerades av Tomas Lundström, Solutions Manager, 3D PostNord Strålfors. Han berättade om möjligheterna med 3D-print inom olika affärsområden.

tomas-lundstrom-01-smarter-communication-day-2018-stockholm.jpg

Vad är egentligen 3D-print? Tomas Lundström förklarar det som 2D-print om och om igen tills ett 3D-objekt har bildats. Tekniken har funnits länge men det är först nu den fått brett genomslag. Anledningen är enligt Tomas Lundström en följd av digitaliseringen eftersom produktutveckling i större och större utsträckning blir digital.

Den kan till exempel användas för produktutveckling, personaliserade produkter och print on demand. En fördel med det senare är att kunden kan slippa hålla stora lagerlokaler och istället skriva ut reservdelen eller produkten precis när den behövs.

– I 3D-printvärlden handlar mycket om din fantasi, berättade Tomas Lundström. Möjligheterna är oändliga när man väl börjar använda tekniken.

Några områden som 3D-print redan används inom är unika specialprodukter som kan skräddarsys in i minsta detalj, specialiserade produktionsverktyg där ledtiderna kortas tack var 3D-print, kundanpassad form och funktion inom allt från skosulor till, smycken och läkemedelsprodukter samt gjutformar. I de fall stora volymer behövs kan man 3D-printa gjutformar för att minska ledtid och kostnader.

Industrier som redan nu använder tjänsterna hittar man inom flyg-, bil-, mat- och läkemedelsindustrierna. Tomas Lundström berättade om två kundsamarbeten: Glenair Nordic och Tada Medical.

De senare håller på att utveckla ett munstycke som ska kyla ner munhålan hos cancerpatienter under tiden som de får cellgiftbehandling för att på så sätt minska risken för sår och blåsor. Med hjälp av lösningen 3D Solutions så har de skrivit ut flera olika versioner av munstycket för att kunna testa sig fram till vilken variant som fungerar bäst.

Att erbjuda 3D-print är ett naturligt steg för PostNord Strålfors som har lång erfarenhet inom både print och distribution.

– Vi kan erbjuda hela kedjan från tankeverksamheten till industriell serieproduktion, sa Tomas Lundström.

LADDA NED PRESENTATION (PDF, 24,7 MB)