”Vi lever i ett transformationssamhälle”
Futuristen Gustaf Josefsson Tadaa tog hjälp av den militära akronymen VUCA för att förklara digitaliseringens inverkan på samhället. När komplexiteten och förändringsbenägenheten ökar blir de mellanmänskliga relationerna allt viktigare.
Gustaf Josefsson Tadaa, Entreprenör, futurist, föreläsare
Gustaf Josefsson Tadaa inledde sin föreläsning på Smarter Communication Summit med en bild på ett virrvarr av trådar och kopplingar i olika färger och tjocklekar. Det hade kunnat vara en schematisk bild över hjärnsynapser och nervtrådar, istället var det en bild av internet – den största maskin mänskligheten byggt.
Vi lever i ett transformationssamhälle och gör mer och mer som vi inte vet hur man gör eller inte förstår.
För 30 år sedan kom USA:s försvarsdepartement på den radikala idén att vem som helst skulle få möjlighet att koppla in vad som helst i detta digitala nervsystem utan att fråga om lov.
– Idén är grunden till internetrevolutionen, entreprenörerna och apparna. Det är idén att alla får vara med och hitta på. Alla kan delta i utvecklingen av samhället. Och när alla får vara med och hitta på så blir det mer påhittat, förklarade Gustaf Josefsson Tadaa.
Kalla det exponentiell utveckling eller ketchupeffekt, förändringshastigheten som digitaliseringen fört med sig saknar motstycke i den mänskliga utvecklingen. Förr kom förändringar med generationsskiften, nu får vi istället vänja oss vid ständig kompetensutveckling.
– Avståndet till nästa kurs minskar och omorganisationerna blir fler och går fortare. Vi lever i ett transformationssamhälle och gör mer och mer som vi inte vet hur man gör eller inte förstår. Som är obekant. Och det blir bara värre, sa Gustaf Josefsson Tadaa med ett leende.
Marknadsföring är inte längre relevant som begrepp. Man talar om kommunikation. Antingen har den ett vettigt innehåll eller så är det spam.
För att beskriva den här typen av föränderliga situationer med krav på ständig påsyn används akronymen VUCA inom det militära. Den står för:
- V – Volatility
- U – Uncertainty
- C – Complexity
- A – Ambiguity
Det vill säga situationer som präglas av rörlighet, osäkerhet, komplexitet och tvetydighet. Känns det bekant? Ett exempel är den ständigt pågående förhandling av värderingar vi möter dagligdags.
– För 30 år sedan kunde en person säga ”Jag äter nyttigt” och du hade vetat ungefär vad det innebar, troligen en kost enligt tallriksmodellen. Om en person säger samma sak idag har man ingen aning om vad hen äter.
För ett företag innebär det inte minst en kommunikationsutmaning. Förr kunde man marknadsföra ett budskap sedan var det klart. Därefter blev det ett budskap per marknad, ett per målgrupp och nu helst ett per person.
– Det är den förväntan som finns. Marknadsföring är inte längre relevant som begrepp. Man talar om kommunikation. Antingen har den ett vettigt innehåll eller så är det spam, menade Gustaf Josefsson Tadaa.
Som medarbetare får man se sin arbetsbeskrivning som ett dokument i ständig omförhandling.
– Istället för en rollbeskrivning behövs förtroende för kompetenta medarbetare som är medskapande och tar initiativ, sa Gustaf Josefsson Tadaa.
Idag har var och en ansvar för sin egen kompetensutveckling. Vi har möjlighet att lära oss det vi behöver när vi behöver det. Och vi kan i de flesta fall göra det gratis. Det innebär att erfarenhet har mindre värde i dag än för en generation sedan. Det är viktigare att veta hur man lär och att våga misslyckas än att kunna rätt saker från början.