I utvecklingen av ny teknik är alla erfarenheter värdefulla

Barnboksförfattaren och programmeraren Linda Liukas brinner för ny teknik – till den grad att hon vill att var och en av oss ska bidra till dess utveckling. Inte bara för att det är roligare med fler infallsvinklar utan också för att hon tror att det är vad som krävs för att lösa framtidens problem.


Linda Liukas, författare, entreprenör och programmerare

Linda Liukas, författare till den framgångsrika barnboksserien Hello Ruby och grundare av det internationella kodnätverk Rails Girls, kom till Smarter Communication Summit i Stockholm med uppmaningen att fler av oss ska våga engagera sig i ny teknik.
 
I sina barnböcker har hon hittat ett sätt att förklara komplicerade begrepp så att alla oavsett ålder kan förstå.

– Det finns inget behov av att göra det svårare än det är, säger hon.
 
När Linda Liukas studerade datavetenskap blev hon frustrerad över hur grå och otillgänglig teknikvärlden var och frågade sig ”Hur skulle en sexåring förklara det här?”. I marginalerna på sin kurslitteratur började hon illustrera tekniken genom berättelser och bilder. Det ledde så småningom till en Kickstarter-kampanj som finansierad hennes första barnbok om programmering.

Teknik är alldeles för viktigt för att bara teknologer ska syssla med det.

I dag tycker hon att kod bör studeras på många olika sätt. Det är som ett språk – för att bli flytande behöver man använda det i vitt skilda situationer. Förutom att prata språket måste man sjunga det, dansa det och flirta med hjälp av det.

En algoritm är en serie instruktioner, inte mycket svårare att skriva än ett tårtrecept. Men med fördelen att tårtan kan bakas om och om igen i oändlighet när receptet väl är skrivet. Algoritmen fungerar till exempel när vi surfar på Facebook och lär sig utifrån våra tidigare beteenden vad vi vill se så att den kan förse oss med engagerande innehåll.

Ett annat begrepp det talas mycket om just nu är artificiell intelligens (AI).  Förväntningarna på vad den kan åstadkomma är stora, men även om den kan göra mer sofistikerade beräkningar än den mänskliga hjärnan, behövs människor fortfarande för att samla in och tolka informationen.

Linda Liukas tror att varje företag kommer att vara ett mjukvaruföretag i framtiden. Det är därför det är viktigt för var och en av oss att förstå hur tekniken fungerar och hur den kan lösa problem. De stora tech-bolagen styrs för närvarande av en ganska homogen grupp människor vilket Linda Liukas ser som en svaghet.

– Teknik är alldeles för viktigt för att bara teknologer ska syssla med det. Så många människor som möjligt bör vara med och besluta om de frågor som påverkar vårt dagliga liv.

En ballerina eller en jurist har lika mycket att tillföra som en ingenjör menar hon. Det är också anledningen att hon vill gjuta mod i barnen så att de vågar komma med idéer, uppfinna och bidra med sin kreativitet.

Även om utvecklingen går fort så tycker Linda Liukas inte att vi ska vara rädda för den – det är trots allt inte tekniken som använder människorna utan människorna som använder tekniken.