En kraftsamling för nöjdare kunder

Den 23 december 1859 fick Helsingborgarna för första gången se sina gator lysas upp och gnistan för Öresundskraft tändes där och då. Idag har bolaget 125 000 kunder och har tre år i rad blivit utnämnda till bäst i Sverige när det gäller kundservice inom energibranschen. 1859 var inte energifrågan en stor snackis, 2022 är det helt annorlunda.

Bransch Energi & samhällsservice

– Från att tidigare knappt varit ett intresse alls, har energifrågan blivit något som alla pratar om, säger Charlotta Björling, CX- och lojalitetsansvarig B2B Öresundskraft.

Ökat intresse från kunderna medför även utmaningar i att snabbt kunna kommunicera. Under flera år har Öresundskraft jobbat tätt med PostNord Strålfors för att hitta de digitala lösningar som passar kundernas behov på bästa sätt.

– Vi jobbar aktivt med att optimera befintliga processer och tillsammans förbättrar vi kundupplevelsen och erbjuder nya lösningar i takt med kundernas krav och efterfrågan. Öresundskraft är ett väldigt bra exempel på hur ett datadrivet förhållningssätt i slutändan skapar nöjdare kunder, säger Henrik Elfving, Account Manager på PostNord Strålfors.

Charlotta Björling, CX- och lojalitetsansvarig B2B Öresundskraft

Charlotta Björling
CX- och lojalitetsansvarig B2B Öresundskraft

Lisa Nilsson Ödlund, CX- och lojalitetsansvarig på Öresundskraft

Lisa Nilsson Ödlund
CX- och lojalitetsansvarig B2C på Öresundskraft

Lojalitet skapar trygghet 

För att kunna skapa sig en bild av kundbeteenden och kunna möta kundernas behov är samarbetet med Strålfors en viktig del. Det är också viktigt att samarbeta internt mellan olika avdelningar. Charlotta Björling och Lisa Nilsson Ödlund är CX- och lojalitetsansvariga på Öresundskraft och har hand om både företag och privatkunder. Lojalitet kanske känns lite långt bort när man pratar om energibranschen men i grund och botten handlar det om att mäta hur länge kunderna stannar, vilka produkter de har och engagemangsnivån på webbplatsen.

– Det är jätteviktigt att vi har en gemensam bild mot kunden och att de inte får tio olika budskap, utan att vi är enhetliga, säger Charlotta Björling.

Eftersom pris inte är en konkurrensfaktor idag måste andra saker till för att skapa just lojalitet. Exempelvis att alla kunder får samma chans att ta del av rätt information, oavsett var i landet de bor eller vilken ålder de är.

– Fakturan är vår absolut viktigaste kanal där vi når ut till alla våra kunder och Strålfors tjänst We Mail hjälper oss att kombinera print och digitalt. Därmed når vi alla våra kunder på det sätt de önskar att få sin information på, säger Lisa Nilsson Ödlund. 

Stigande priser utmanar marknaden

Dagens situation med stigande elpriser resulterar i nya utmaningar på marknaden och i dag är det extra viktigt att kunna nå sina kunder, oavsett hur. Henrik Elfving menar att det tuffa läget kan medföra något gott på sikt.

– Just nu ser vi att energibolagen har fullt upp med att hantera kundernas frågor och utmaningar kopplat till deras kostnad för elförbrukningen. Men det är också ett tillfälle att som företag jobba igenom sin kommunikation och på sikt ta initiativ för att hitta nya digitala kanaler och sätt att nå kunderna, säger han.

Om Strålfors och Öresundskraft i korthet: 

  • Samarbetet startade 2014.
  • Öresundskraft använder Strålfors tjänster Access Interactive och We Mail on Demand för att helt själva skapa och anpassa sin kommunikation efter behov och hur de möter sina kunder i olika fysiska och digitala kommunikationskanaler. 

Öresundskraft på Smarter Communication Summit 2022

Öresundskraft deltog på årets Smarter Communication Summit där de berättade om värdet av en strålande kundupplevelse och visade hur viktigt och utmanande det är att strategiskt och datadrivet arbeta med att mäta och ständigt förbättra kundernas upplevelse:

Henrik-Elfving-PNSF_Cirk-500px_Bg-Grey-WG1.jpg
Henrik Elfving
Account Manager på PostNord Strålfors

Vill du precis som Öresundskraft arbeta datadrivet och förbättra kundupplevelsen utifrån kundens behov och val av kommunikationskanal? Kontakta en av våra experter så hjälper vi dig att komma igång!

+46 70 685 39 85
henrik.elfving@stralfors.se

Skicka ett meddelande

Smarta lösningar ger energibranschen hållbar effekt

Energibranschen befinner sig mitt i en transformation. Omställningen mot mer hållbar energi sker samtidigt som fokus på att tillgodose kundernas behov ökar. Läs mer om hur Strålfors smarta kommunikationslösningar, hållbara processer och automatiserade flöden hjälper en bransch i ständig utveckling.

Strålfors & energibranschen

Inspiration och fördjupning

Eon_16-9.jpg

E.ON är redo för nästa steg

Det har gått riktigt snabbt för digital kundkommunikation att bli det normala för energiföretaget E.ON. – För bara några år sedan var det ett komplement och nu är det precis tvärtom. Det gör det bekvämare för våra kunder och enklare för oss, säger Mikael Bladh, Head of Back Office.

Access-Interactive_16-9.jpg

Access Interactive

En faktura är inte bara en faktura. Med hjälp av Access Interactive skapar du personaliserade utskick som ger ett mervärde för kunden – och som förbättrar kundrelationen.  

Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft – en digital framgångssaga

Skellefteå Kraft har genomgått en imponerande digital resa. Trots stora utmaningar har de idag en effektiv verksamhet med kanske Sveriges bästa kundservice i energibranschen. – Utan PostNord Strålfors kundfokus hade vi aldrig kommit så här långt, säger Eva-Lena Berglund, chef Fakturering.

We-Mail-On-Demand_16-9.jpg

We Mail On Demand

Via vår moderna webbapplikation We Mail On Demand skickar du enkelt brev till dina kunders fysiska eller digitala brevlådor. Tjänsten passar företag med krav på flexibilitet och snabba leveranser.

Guide med tips för framtidens energibolag

I Energibranschens guide till smartare kommunikation presenterar vi flera utmaningar och lösningar för att förbättra kommunikationen, öka lojaliteten, arbeta mer effektivt och digitalisera för en hållbar agenda inifrån och ut. 

Ladda ner guiden

Energiguide_Faksimil-SE_Circle_Bg-Green_G4.jpg